Kersen

Het verhaal van de teler: Kersen- en theetuin Molenweg

Marius en Lia van Beusichem kochten in 2006 het perceel aan de Molenweg in het Betuwse Zoelmond. Hier startten zij met de inplant van diverse kersenrassen. 

Molenweg

Mensen komen van heinde en verre om de Betuwse kersen te bekijken. In april/mei staan de bomen prachtig in bloei en in juni kan er geplukt worden. Om alle belangstellenden echt onder te dompelen in de rust en sfeer van de Betuwe, hebben Lia en Marius ook een theetuin ingericht waar zij hun lekkere streekproducten serveren. Hun plek was compleet: Kersen- en theetuin Molenweg.

De boomgaard is voorzien van een plastic overkapping voor bescherming tegen de regen, want kersen zijn zeer gevoelig en barsten en scheuren snel. De kersen die wel barsten worden gebruikt voor kersenjam of kersenwijn, zodat er niets verloren gaat.

Kersenwijn

De oogst is net achter de rug en Marius en Lia willen hun eigen kersenjam met jullie delen! “Authentieker en ambachtelijker kan niet, alles gebeurt op het erf. De kersen worden geplukt, gekookt en ingemaakt. De cirkel is dan rond, van grond tot mond.”

Lia en Marius bieden hun ambacht ook aan voor andere zachtfruittelers in de regio. Van de minder ‘esthetisch mooie’ aardbeien en bramen uit de buurt maken zijook verrukkelijke jams, sappen en sauzen waarbij elk stuk zachtfruit helemaal tot zijn recht komt. Bekijk hun aanbod in onze webshop! 

Lia en Marius borgen de traditie en authentieke recepten, maar ze kijken ook vooruit. Een goed voorbeeld hiervan is dat zij één van onze jonge Local2Local Talenten inzetten voor het berekenen van voedingswaarden en het verzamelen van productinformatie.

Dit geeft een student affiniteit voor lokale voedselproductie en kan de kennis en interesse praktisch toegepast worden in de Betuwe en andere regio’s, en het stelt Lia en Marius in staat zich te richten op waar ze van houden: kersenteelt en de ontwikkeling van heerlijke recepten voor jams, sauzen, likeuren, sappen en wijnen!