Hommeles

Het verhaal van de brouwer: Jos Eberson

De Stichting Houtens Brouw Collectief is zo’n 15 jaar geleden opgericht nadat drie liefhebbers van speciaalbier, Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers, elkaar hadden ontmoet bij een cursus. Het doel van de stichting is om de speciaalbiercultuur in de provincie Utrecht te bevorderen. 

Na de cursus besloten de drie amateurbrouwers gezamenlijk bier te gaan brouwen. In eerste instantie was dit gewoon voor de lol en het lekkers. Pas toen Jos een bier brouwde met honing van Imkerij Two Bee, drukte Henk van Berkel van Two Bee Jos op het hart dat dit bier met meer mensen gedeeld moest worden. Hier is Brouwerij Hommeles mee ontstaan. Jos Eberson is bij Hommeles de (eigen)wijze ambachtsman die unieke bieren ontwikkelt met lokale ingrediënten.  

Hommeles

Jos: “De oplossingen zitten in de gesprekken met anderen.” Vandaag de dag ontwikkelt Jos nog steeds nieuwe smaken aan de hand van gesprekken met zijn klanten. 

Onderdeel van de visie van de stichting is dat het terugbrengen van kleinschalige lokale brouwerijen ook lokale productie van hop en gerst weer bestaansrecht geeft. De mannen van het Houtens Brouw Collectief hebben dan ook gezamenlijk een hopveld aangeplant. 

Het mag gezegd worden dat er weinig brouwerijen zijn die zo’n lekker bier brouwen als Brouwerij Hommeles. En dat werd ook gezegd door zijn klanten en dit haalde zelfs de Telegraaf. 

“Brouwerij Hommeles blijft innoveren en blijft op zoek naar manieren om de bieren zo smakelijk en lokaal mogelijk te maken. Een goed voorbeeld hiervan is een tripelbier van Hommeles; ‘Gluiperd’. In plaats van kristalsuiker voegen wij lokale appel, peer en vlier toe. Dit geeft het bier een verrassend frisse smaak en zorgt dat er genoeg suikers in zitten die omgezet kunnen worden naar alcohol en koolzuur.” 

Een uitblinker van het afgelopen seizoen is ‘Asparagus’, een bijzonder bier dat Jos in samenwerking met Huttenkloas heeft ontwikkeld. De Asparagus is een bière Brut vergist met champagnegist. Er is druivenmost toegevoegd voor extra aroma. Daarna is het bier droog gehopt met Nelson Sauvin-hop, dat geeft het aroma van een Sauvignon Blanc. 

Het bier heeft een lekker zuurtje en een prachtige bubbel. In de rare coronatijd heeft dit bier een welkome frisse smaak. Dit werd ook uitgesproken door de klanten die de Locals Box hebben besteld. 

Jos Eberrson

Door de sluiting van de horeca lag de verkoop bij Jos nagenoeg stil. Gelukkig kwam de omgeving snel in actie. Local2Local schoot ook te hulp, Jos stelde twee bierpakketten (de Classics en de Specials) samen voor verkoop in de SupportYourLocals-shop van Local2Local. Ook dank aan de Lokale Helden van Local2Local die geholpen hebben door deze verrukkelijke bieren in de achtertuin te nuttigen. 

Bekijk al het heerlijks van Brouwerij Hommeles en profiteer van de speciale actie t/m 27 juli 2020 waarbij je bij elke 3 dozen Hommeles 6 kristalglazen (t.w.v. € 23,70) van de brouwerij cadeau krijgt! Proost!