In de L2L-shop (Utrecht): Elegast Ciderij
Elegast Ciderij maakt ambachtelijke cider van appels en peren uit Nederlandse hoogstamboomgaarden, onbespoten en deels biologisch. Ze maken een natuurcider uit puur sap. Elegast oogst zelf, perst zelf, en bereikt door langzame gisting in de wintermaanden en het blenden van verschillende tanks een unieke complexiteit in smaak. Zonder toevoeging van sulfiet, vegan en glutenvrij. Als enige (en grootste ambachtelijke) ciderij in Nederland heeft Elegast ook een SKAL-certificaat en produceren zij naast gangbare cider ook gecertificeerd biologische cider van appels en peren.
Arjen Meeuwsen, oprichter van Elegast: “Opgeleid als landschapsarchitect zat ik steeds vaker achter de computer, terwijl ik had besloten dit vak te leren vanwege mijn liefde voor de natuur en een creatieve aanleg.
Nadat ik zelf de ciders had ontdekt én omdat ik wist dat veel fruit uit hoogstamboomgaarden niet geoogst wordt vanwege de geringe opbrengsten, startte ik in 2016 Elegast-cidery.
Inmiddels worden deze ciders op markten en in speciaalzaken verkocht en heb ik veel hulp van vrijwilligers. Het is mooi dat de boomgaarden mede hierdoor weer een reden van bestaan hebben.
Op zoek naar de perfecte plek om mensen weer in contact te brengen met de natuur kwam ik De Hoorneboeg tegen. Hier zag ik mogelijkheden om in de schuren van de tuinmanswoning mooie natuurproducten te maken.
Tijdens de workshops en proeverijen deel ik graag mijn plezier in het maken van ambachtelijke producten en de beleving van de natuur.”
Vaak worden appels uit hoogstamboomgaarden niet geoogst omdat de oogst, ladder op en af, niet rendabel is voor appels die te klein of te groot zijn voor een winkelschap, of die een vlekje hebben. Voor Elegast Ciderij is dit een ander verhaal; het gaat hen om de smaak van het sap.
Waarom is het zo belangrijk om deze hoogstamboomgaarding in stand te houden?
Ze zijn overblijfselen van een biodivers en gevarieerd landschap van houtwallen, hagen, lanen, bosjes, solitaire bomen en boomgaarden: een landschap met veel natuur en leven. In de laatste 30-40 jaar is 50% van het vogel- en insectenleven verdwenen door de grootschalige moderne landbouw. Deze hoogstamboomgaarden zijn reservaten: de oude bomen hebben holtes voor vleermuizen en vogels, de oude bast en dode takken zijn een habitat voor insecten, je komt overal mossen, korstmossen en zwammen tegen op de bomen, en ook het gras en de kruiden onder de bomen zijn divers in flora en fauna. Door van het fruit cider te maken is er een verdienmodel voor de boomgaardeigenaren, waarmee de bomen in stand gehouden kunnen worden.
Waar komen de appels vandaan?
De appels worden geoogst langs de Vecht, Kromme Rijn en in de Betuwe langs Linge en Waal, stuk voor stuk op prachtige plekken. Van oudsher werd op de oeverwallen langs deze grote en kleine rivieren fruit geteeld. De grond is rijk, maar ook doorlatend, perfect voor fruitbomen. Nog steeds behoren de hoogstamboomgaarden tot de kenmerkende landschapselementen.