Voeding & Gezondheid: Reinaerde en Local2Local (Deel 3, kersenverkoop en Food-y-Fort 2016)

Reinaerde werkt in de provincie Utrecht al sinds 2015 structureel samen met Local2Local. In 2020 en 2021 moest deze samenwerking helaas gepauzeerd worden (lees Deel 1 en Deel 2), maar we pakken de draad weer op! Vandaag kijken we terug op 2016, het jaar waarin wij samen met Reinaerde de activiteiten uitbreidden en combineerden.

In de lente van 2016 openden we samen een Local2Local-hub op het terrein van Reinaerde die door de cliƫnten zelf gerund werd. Deze hub diende zowel als bezorgpunt voor de Reinaerde-bestellingen bij L2L, en elke woensdag en vrijdag als ophaalpunt voor webwinkelbestellingen door bewoners uit Den Dolder en omgeving.

Overhandiging eerste kersen van het seizoen aan Reinaerde-bewoners

Samen met Reinaerde Kans & Werk Dagbesteding koppelden wij de voedselbeleving van de bewoners aan onze relatie met de boeren uit de streek en andere activiteiten. Een eerste belangrijke stap was de kans die zich voordeed om kersenverkoop op het Reinaerde-terrein mogelijk te maken. Dit zetten wij op met kersenteler Theo Vernooij in Cothen. Reinaerde luidde dit in met de traditionele overhandiging van de eerste kersen van het seizoen (voorafgaand aan de Kersenhut’s legendarische Kersenfestival) door Theo aan de bewoners van Reinaerde.

Kans & Werk Dagbesteding timmerden samen met de bewoners een verrijdbare kiosk in elkaar en de verkoop ging in de zomer van start. De kersenverkoop werd elke week bemand door het Kans-team en sloeg enorm aan bij bezoekers en de omwonenden en de verkoop groeide elke week. De opbrengsten werden gereserveerd voor uitjes voor de bewoners. Dit project gaf veel voldoening en inspiratie.

Local2Local was intussen druk met de voorbereidingen van de tweede editie van het culturele voedselfestival ‘Food-y-Fort’ (20/21 aug 2016) op Fort bij Rijnauwen. Food-y-Fort was vooral een co-creatief festival, een feest om lokaal voedsel en de culturele verbondenheid te vieren, waarbij de programmering gebaseerd was op de thema’s voeding & gezondheid, zorg, educatie en cultuur.

Food-y-Fort was twee dagen lang lokaal eten, met een boerenmarkt en 15 rollende keukens, de Hippie Chic Markt, natuureducatie, exposities, workshops, ontspanning, rondleidingen, speurtochten, theater, live muziek en veel activiteiten voor de kinderen, inclusief kinderboerderij en huifkartochten.

Reinaerde was een van de deelnemende organisaties en de bewoners droegen bij met de vervaardiging van de wegbewijzering en naamborden voor het festivalterrein. Kans & Werk Dagbesteding gebruikte hiervoor resten hout, helemaal in lijn met de co-creatieve en duurzame filosofie van het festival. Daarnaast had Reinaerde een eigen kraam voor verkoop van lokale voedselproducten en met restmateriaal vervaardigde producten.

In Deel 4 delen we de opvolgende activiteiten in 2016 en 2017 die toewerkten naar de volgende stap; het verbinden van de voedsel- en culturele activiteiten van Reinaerde en Local2Local aan de bewoners van Den Dolder en omstreken.