Vitaal Voedsel Community Event – Dan Kittredge
De Vitaal Voedsel Community richt zich op vitale bodems, planten, dieren, levenskrachtig voedsel en mensen in regionale, regeneratieve voedselsystemen.
We komen op 4 november 2022 samen bij de Vrije Universiteit in Amsterdam om te reflecteren op wat er al gerealiseerd is binnen de netwerken rond vitale bodems, planten, dieren, levenskrachtig voedsel en mensen voor de realisatie van regionale, regeneratieve voedselsystemen.
Wij nodigen je uit om je aan te sluiten en wij presenteren een plan van aanpak voor wat ons te wachten staat. Wij vertellen het verhaal van de Vital Food Community, en een van de bijzondere sprekers is Dan Kittredge, oprichter en directeur van de Bionutrient Food Association.
Dan Kittredge is al meer dan 30 jaar een biologische boer en is de oprichter en uitvoerend directeur van de Bionutrient Food Association (BFA), een non-profit organisatie met als missie het “verhogen van de kwaliteit van de voedselvoorziening”. Dan staat bekend als een van de belangrijkste voorstanders van ‘nutriëntendichtheid’ en werkt aan het aantonen van het verband tussen bodemgezondheid, plantgezondheid en menselijke gezondheid.
“We proberen drie dingen te bereiken. Een daarvan is het maken van een draagbare meter, de ‘Bionutrient Meter‘, die je kunt gebruiken op de plaats van aankoop of waar dan ook. Je hoeft alleen maar met een lampje te knipperen en het werkelijke gehalte aan voedingsstoffen van voedsel af te lezen. Het tweede is om uit te zoeken wat voedingsstofdichtheid is, wat kwaliteit is. De derde is uitzoeken wat de oorzaak is. We documenteren dit alles en uiteindelijk is onze hypothese dat voedselkwaliteit een benadering kan zijn voor al deze facetten en een economische hefboom kan worden.”
“Wij gebruiken economische principes om boeren te stimuleren en die snelle wereldwijde transformatie naar een evenwichtiger klimaat en cultuur te vergemakkelijken. Het snelste potentiële middel om deze overgang naar meer regeneratieve benaderingen, meer boerderijen en meer regenererende grond op gang te brengen, is de focus op kwaliteit. Onderdeel daarvan is dat we onze boeren betalen die kwaliteitsvoedsel verbouwen en de rest in dat proces meenemen. Het zal economisch voordeliger zijn om ons op kwaliteit te richten.”