Transparantie in de ei-keten: zoek de kip!
Het begon allemaal in 2013 met ons ‘weet wat je eet’-concept ‘Het Ei en de Kip’. “Wat voor kippenei is dit, waar is-ie gelegd?” Slechts weinig mensen stonden daar toen echt bij stil, het vertrouwen wordt vooral gelegd bij de aanbieder (supermarkt) en de algemene aanname dat het woord ‘scharreleieren’ op de doos door een van de keurmerken gevalideerd zou zijn.
Ironisch genoeg, keurmerken staan niet gelijk aan transparantie. En dit groeiende bewustzijn werd vergroot door de plofkippen, het paardenvlees en aanverwante voedselaffaires. Het was regelmatig raak: in Italië werden twee grote legbatterijen met 100.000 kippen ontdekt. Deze eieren worden met name gebruikt voor verwerking in voedingsmiddelen, zoals pasta, koekjes en sauzen. In Oost-Europa is het ook schering en inslag. Maar wie houden we voor de gek? Nederland kan net zo makkelijk een afnemer zijn.
Enfin: nu (en met ‘nu’ bedoelen we ook ‘zo vlak voor Pasen’) is hét moment om dat bewustzijn verder aan te wakkeren. Hoe? Door consumenten massaal de herkomst van hun eieren te laten traceren en controleren.
Zoek de Kip!
‘Het Ei en de Kip’ is een online traceertool waarmee je met de stempelcode de oorsprong van het ei snel kunt achterhalen. De stempelcode, de te selecteren supermarkt- of winkelketen waar het ei gekocht is, en het type/soort/aantal eieren in de doos wordt gematched met beschikbare producentinformatie.
Beloon transparantie en start dialoog
Als de code getraceerd is dan kan je dit positieve resultaat met 1 klik omzetten naar een tweet met een compliment aan de betreffende supermarktketen. Als de code niet gevonden is, dan kan je dit resultaat ook met 1 klik automatisch delen met de supermarkt en vragen om transparantie.
Op basis van de positieve en negatieve zoekresultaten houdt de applicatie ook een ranglijst bij van de scores per supermarktketen.
Daarnaast kunnen pluimveehouderijen zich ook aanmelden bij Het Ei en de Kip en met hun gegevens de ketentransparantie verbeterd worden. Voor veel producenten is de markt anoniem en weten ze niet altijd wie hun mooie eieren afzet of koopt. En supermarktketens hebben de afgelopen jaren meer geïnvesteerd in de traceerbaarheid van hun aanbod.
Inmiddels zijn er vele tienduizenden ei-codes getraceerd en geeft de tool een goed inzicht in hoe de keten in elkaar steekt. Laten wij Het Ei en de Kip deze Pasen weer een mooie zet geven!
Oproep aan de keten
Wij zoeken partijen die met ons een radicale transparante voedselketen willen opzetten, denk bijvoorbeeld aan ons SmartShortChain-project. Wat zijn jouw ideeën om dit instrument voor transparantie uit te breiden en de ei- of andere voedselketens echt naar het volgende niveau te brengen?
Denk met ons mee in hoe het voedselsysteem kan veranderen en welke vormen van onderzoek het best passen bij een transitie naar een regionaal voedselsysteem.