Saviour Seeds Harvest Festival 28 okt – een terugblik
Het Saviour Seeds Harvest Festival vond op 28 okt plaats op Fort bij ’t Hemeltje, voortgekomen uit de strategische samenwerking tussen de Future Food hub van de Universiteit Utrecht en Amped, in partnership met Local2Local en Grounded. Het thema: erfgoedgewassen en -dierenrassen in de context van regionale, regeneratieve voedselsystemen.
Tijdens de dag leerden de deelnemers over de historische, sociale en ecologische kenmerken van deze gewassen en dieren en hoe ze kunnen helpen om regionale en veerkrachtige voedselsystemen te versterken. Daarnaast werden er multisensorische activiteiten georganiseerd zodat de deelnemers deze bijzondere historische voedingsmiddelen konden ruiken, proeven en voelen.
De zaal was gevuld met enthousiaste onderzoekers en studenten uit verschillende disciplines, zoals: entho-botanie, ecologie, citizen science, geschiedenis, duurzame ontwikkeling, stadsontwerp en meer. In de ochtend doken we in de literatuur en definities van erfgoedgewassen, en maakten we een ronde om te ontdekken hoe de verschillende onderzoeksdomeinen zich tot deze tafel verhouden. We leerden over het rijke erfgoed van Utrecht en de relevantie van de rassen en zaden voor het mogelijk maken van veerkrachtige regio’s met gezonde mensen.
Robbert Jongerius, is een van de laatst overgebleven stadsboeren in Utrecht. Zijn familie was een van de vele die al generaties lang erfgoedgewassen verbouwden in Utrecht. Momenteel werkt Robbert ook als landschapsarchitect en hij deelde zijn analyse over hoe Utrecht meer zelfvoorzienend kan worden door ruimtelijke ordening. Hij besprak het belang van het behoud van erfgoedgewassen en het potentieel ervan voor een regeneratief voedselsysteem in Utrecht.
Kate Brown, van het MIT, droeg ook bij aan het festival met haar antropologische en historische perspectief op hoe veel steden in de staten en Oost-Europa, door armoede, eigenlijk zeer vindingrijk, zelfvoorzienend en veerkrachtig waren. Zij benadrukte hoe mensen op kleine stukjes land welvaart creƫerden uit het niets door middel van stadslandbouw, en benadrukte het belang van erkenning van de kennis en praktijken van degenen die gemarginaliseerd zijn in discussies over regeneratieve voedselsystemen.
De middag werd afgesloten met een prachtige vergeten groentemarkt en proefstation, en een Dj die zorgde voor leuke deuntjes terwijl iedereen genoot van wat netwerken in de zon. Dit resulteerde in geweldige gesprekken tussen mensen uit de praktijk, gemeenschappen, deskundigen en enthousiastelingen die deelden waar ze aan werken en hoe ze betrokken zijn bij het sparen van zaden en gewassen als hoeksteen in de herontdekking en overgang naar regionale, regeneratieve voedselsystemen.
English
During the day, participants learned about the historical, social, and ecological characteristics of these crops and animals and how they can help strengthen regional and resilient food systems. In addition, multisensory activities were organized so that participants could smell, taste, and feel these special historical foods. The room was filled with excited researchers and students from diverse disciplines, such as: entho-botany, ecology, citizen science, history, sustainable development, urban design and more. In the morning we dove into the literature and definitions of heritage crops, and made a round to discover how the different research domains relate to this table. We learned about the rich heritage of Utrecht and the relevance of the varieties and seeds for enabling resilient regions with healthy people.
Robbert Jongerius is one of the last remaining urban farmers in Utrecht. His family used to be one of the many growing heritage crops for generations in Utrecht. Currently Robbert is also working as a landscape architect and he shared his analysis on how Utrecht can be more self-sufficient through spatial planning. He discussed the importance of preserving heritage crops and the potential they hold for a regenerative food system in Utrecht.
Kate Brown, from MIT, also contributed to the festival with her anthropological and historical perspective on how many cities in the states and Eastern Europe, through poverty, actually were very resourceful, self-sufficient, and resilient. She highlighted how, on small plots of land, people were creating wealth from nothing through urban farming, and emphasized the importance of recognizing the knowledge and practices of those who have been marginalized in discussions around regenerative food systems.
The afternoon concluded with a wonderful forgotten vegetable market and tasting station, and a Dj providing some nice tunes while everyone enjoyed some networking in the sunshine. This resulted in great conversation between practitioners, communities, experts, and enthusiasts who shared what they are working on and how they are involved in saving seeds and crops as a cornerstone in the rediscovery and transition to regional, regenerative food systems.
Fotoimpressies