Samenwerken aan een gezonde en duurzame voedselomgeving in regio Utrecht

Universiteit Utrecht (Future Food Utrecht) en Amped gaan intensief samenwerken om een gezonde en duurzame voedselomgeving in de regio Utrecht te realiseren. We slaan de handen ineen op het gebied van onderzoek & innovatie, onderwijs en publieke betrokkenheid.

Op vrijdag 13 mei 2022 van 10:30 – 17:00 uur wordt de samenwerking officieel beklonken met een feestelijk programma van lezingen en workshops voor en door onderzoekers, studenten, boeren en regionale partijen.

Programma:

  • Ondertekening samenwerkingsovereenkomst met toespraken van Prof. Dr. Anton Pijpers (UU, voorzitter CvB), Prof. Dr. Johan Garssen (UU, Chair Future Food Utrecht), Mark Frederiks (CEO Amped/Local2Local), ZHK Prins Carlos de Bourbon de Parme (Compazz Foundation)
  • Lunch met (h)eerlijke lokale producten
  • Workshops m.b.t. Coördinatie & Governance, Onderzoek & Innovatie, Sociaal-culturele verandering en Marktcreatie
  • Vervolgstappen voor de activatiefase binnen de uitrolstrategie naar een regionaal, regeneratief voedselsysteem

Meld je hier eenvoudig aan.

Workshops

Smartchain & GAIN transitiemodel (in Dutch)
Deze workshop beschrijft de belangrijkste uitdagingen voor korte ketens. Daarnaast geeft deze workshop belangrijke inzichten in manieren waarop korte ketens meervoudige waardeproposties kunnen ondersteunen. Onderdeel hiervan is het GAIN transitiemodel. Tijdens deze workshop gaan we in op de vraag hoe wij samenwerking rondom korte ketens voor ons zien op zowel regionaal, nationaal als internationaal niveau. Na afloop ben je helemaal up-to-date met de laatste inzichten en ben je bekend met de instrumenten die bij kunnen dragen aan de regionalisering van ons voedselsysteem. Bekijk deze animatiefilm over het GAIN transitiemodel of lees deze booklet over de resultaten van het Smartchain-project.

Uitrol regionaal, regeneratief voedselsysteem in Utrecht (in Dutch)
De afgelopen jaren is er enorm veel werk verricht om een robuuste korte keten in Utrecht op te bouwen. In 10 jaar tijd is hier iets gegroeid dat in Nederland nog niet is vertoond. In navolging hiervan nodigen Amped/Local2Local u graag uit voor de bijeenkomst Activatie van de robuuste korte keten in de regio Utrecht. Wij presenteren hier wat er allemaal al gerealiseerd is t.b.v. een gezond en duurzaam regionaal voedselsysteem, in samenwerking met tientallen partijen. Tegelijkertijd presenteren wij een plan voor wat ons nog te doen staat. Als deelnemer krijg je praktische handvatten om jouw initiatief aan te laten haken bij dit momentum.

Heritage crops (in English)
Local2Local and Utrecht University are collaborating in a special research project focusing on heritage crops. During this workshop you will hear about all the ins and outs of this innovative project.

Young Food Researchers (in English)
Are you a young researcher (at Utrecht University or Utrecht University of Applied Sciences) and would you like to meet other young researchers with a shared interest in food to exchange ideas? Join this workshop to get to know new people and perspectives.

Kennisagenda voor lokaal, duurzaam en eerlijk voedselnetwerk – samenwerking Universiteit Utrecht en praktijk (in Dutch)
Korte ketens worden gezien als sleutel tot lokale, duurzame en eerlijke voedselsystemen. De stap om van de huidige gecentraliseerde waardeketen naar zo’n korte keten met directere afzet te komen is echter geen eenvoudige. Hoe organiseer je dat? Hoe maak je als ondernemer je meerwaarde op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar aan de consument? En zit daar dan wel een betrouwbaar verdienmodel achter? In deze brainstormsessie willen we inventariseren welke kennisvragen er in de regio Utrecht leven rondom de overgang naar een lokaal georganiseerd, duurzaam en eerlijk voedselnetwerk. Ook willen we verkennen hoe we samenwerking tussen praktijk en universiteit verder vorm zouden kunnen geven om deze vragen te beantwoorden.

Meld je hier eenvoudig aan.