Operation Food Freedom: nieuw uitgiftepunt in Utrecht Overvecht
De bereikbaarheid van met name vers, gezond voedsel is tegenwoordig voor meer mensen steeds lastiger. Hier kunnen wij samen iets aan doen. Operation Food Freedom (OFF) stelt mensen in staat om een uitgiftepunt (hub) voor vers voedsel uit de regio te starten.
Operation Food Freedom is een initiatief van Local2Local, dat na een crowdfundingcampagne op Let’s Get Local van start ging in maart 2023 met het eerste uitgiftepunt (OFF-hub) in Horssen (Gelderland). Bekijk hier de video van de eerste ophaaldag bij OFF Horssen.
Mark Verhoef – De Sociale Pionier
Na de start van OFF kwam Local2Local in gesprek met Mark Verhoef van De Sociale Pionier in Utrecht Overvecht en het was hem duidelijk dat OFF heel goed aansluit op zijn missie in de wijk. In Overvecht werkt Mark al jaren aan het verbinden van de mensen in de buurt voor een fijne leefomgeving.
“Ik woon met mijn gezin al ruim 20 jaar met veel plezier in Overvecht. Ik heb lang gewerkt in het welzijnswerk, ik werk graag in de tuin, het brengt me rust en het levert nog iets op ook. Mijn droom is dat mijn eigen leefomgeving een mooie, vriendelijke, duurzame plek is om te wonen en te werken. Hier draag ik graag een steentje aan bij.
De bereikbaarheid van met name vers, gezond voedsel is tegenwoordig voor meer mensen steeds moeilijker. Met Operation Food Freedom Overvecht kan ik mensen uit de buurt veel vers voedsel voor weinig bieden, direct van de boeren. Mensen kunnen nu een abonnement van 4 wekelijkse leveringen afsluiten bij OFF Overvecht, de eerste ophaaldag is op woensdag 7 juni, tussen 16:00 – 20:00 uur, op Seinedreef 1 in winkelcentrum Overvecht.”
Hoe OFF werkt
De OFF-hub werft minimaal 40 klanten voor voldoende volume om te kunnen starten. De klanten abonneren zich via de webshop van de OFF-hub op 4 wekelijkse leveringen fruit, groente en eieren. De 4-wekelijkse inhoud schommelt tussen 7.5 en 10 kg, je eet altijd met het seizoen mee.
Een deel van de groente is vollegronds, een deel gecertificeerd op natuurinclusieve teelt of biologisch en een deel regulier. Het fruit wisselt tussen reguliere en biologische teelt. De eieren hebben het keurmerk Beter Leven (1 ster).
De producten worden samengesteld door Local2Local, aan de hand van het seizoen, de beschikbaarheid en variatie van het aanbod en de wijziging van de inkoopprijzen. Elke nieuwe abonnementsperiode van 4 weken heeft een andere samenstelling, maar het werkt natuurlijk niet zoals in een supermarkt. Dat is even wennen. Local2Local maximaliseert wat de klant krijgt voor een vast bedrag. En de boeren krijgen hun eerlijke vraagprijs.
Veel voor weinig
Tijmen van Local2Local/OFF: “Wij willen de drempel zo laag mogelijk houden, maar wel kwaliteit kunnen leveren. Dat betekent dat wij voor de opstartperiode (3-6 maanden) van een uitgiftepunt het aanbod moeten standaardiseren (met kleine uitzonderingen) en onze klanten vragen (en helpen met) creatief te zijn met wat zij ontvangen. Wat klanten ontvangen is veel vers voor een betaalbare prijs, maar de wekelijkse inhoud vereist wat creativiteit in de keuken. Dit heeft bij OFF Horssen geleid tot het enthousiast delen van de gemaakte gerechten op onze OFF-Facebookpagina. Het is vooral leuk om te zien wat wordt gemaakt met ‘vergeten groenten’. Klanten vertellen ook dat ze het een leuke uitdaging vinden om weer echt na te denken over wat ze koken en klaarmaken.”