Local2Local-product: Kaas
Het productieproces van kaas is interessant. Het begint allemaal met de melk, hieraan wordt stremsel en zuursel toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de melk zich gaat splitsen in wrongel en wei. De wrongel zijn alle vaste delen van de melk, wat de kaas gaat vormen. De wei is het water van de melk met daarin vitamines, eiwitten, lactose en mineralen. De wrongel en wei worden van elkaar gescheiden.
Om kaas te maken wordt alleen de wrongel gebruikt, hier kunnen verschillende smaken aan worden toegevoegd, zoals tuinkruiden, Italiaanse kruiden, komijn, fenegriek, mosterd-peper, pesto, kruidnagel en paprika-ui-knoflook. De wrongel wordt samengeperst in de kaasvorm. Vervolgens gaat dit het pekelbad (water met zout) in. Dit zorgt voor een goede houdbaarheid en smaak. Als de kaas na een paar uur uit het pekelbad komt is het tijd om hem te laten rijpen.
Kaas is een product dat ongeveer 6000 jaar geleden per toeval is ontstaan. De nomaden bewaarden hun melk in kalfsmagen. In de magen van kalfjes zit stremsel, hierdoor ontstond wrongel.
Als de kaas gemaakt is is er veel wei over. Vroeger werd dit weggegooid. Tegenwoordig weten we dat de wei-eiwitten goede eigenschappen hebben, en worden deze vaak gebruikt, ook voor producten waarbij je het niet verwacht, zoals Rivella, light-producten, snoep en vlees- en visproductie. Andere voorbeelden: brood en babyvoeding.
In onze Local2Local-webwinkel voeren wij ambachtelijk gemaakte boerenkaas van de Brienenshof in Cothen, van Rossum in Vianen en een verscheidenheid aan andere kaasboerderijen van coöperatie Groene Hart, zoals Anna’s Hoeve, De Kaasboerderij de Houdycker. De bijzondere Oudwijker bergkazen van Rutger Pekelharing ronden ons kaasassortiment mooi af.