Lekker Lupine: herintroductie lupinebonen door samenwerking

André & Marieke

André Jurrius van Lekker Lupine: “Als teler zie ik veel potentie in dit eiwitrijke gewas op Nederlandse bodem. Lupine is een vlinderbloemige, die bodem gezondheid en biodiversiteit op mijn akkers brengt. Door haar bloei trekt het veel insecten aan en ziet het er ook nog eens mooi uit in het landschap. Peulvruchtenteelt als lupine is lange tijd weggeweest in Nederland en Europa. Daar gaan we met Lekker Lupine verandering in brengen zodat we meer zelfvoorzienend kunnen worden in het aanbod van plantaardige eiwitten.”

Marieke Laméris van Lekker Lupine: “Ik ben super trots op dat we met partners uit de hele voedselketen nu de lupineboon niet alleen herintroduceren op de Nederlandse akkers, maar ook op de borden. De lupineboon is echt een gouden boontje: het biedt zoveel voordelen voor het klimaat, biodiversiteit, boeren en gezondheid. De boon is alleen nog onbekend, dat betekent dat kennis over teelt, verwerking en consumptie nog minimaal is. Daar gaan we verandering in brengen, door het in de praktijk te gaan doen: met alle ketenpartners introduceren we lupine, stap voor stap. Zodanig dat iedereen ervan profiteert; de boer, de natuur, de consument en alle ketenpartners.”

Local2Local slaat de brug tussen de eter en de maker van voedsel”, zegt Mark Frederiks, oprichter van Local2Local. “Dat doen we door samenwerkingen te smeden, waarbij de economie, ecologie en maatschappelijke waarden centraal staan. Dat doen we ook samen met Rabobank. Via het Food Forward-programma is Lekker Lupine ontstaan en hebben ze een positie in de markt gekregen, een merk kunnen neerzetten en het verhaal kunnen vertellen. De catering voor de Rabobank-kantoren wordt verzorgd door Eurest (Compass Group), een grote cateraar die meer dan 600 locaties in Nederland helpt aan lokaal voedsel. Local2Local heeft een partnerschap met Eurest, waarbij we het lokale eten op het bord brengen. Dat doen we in een aantal stappen. De eerste stap is met herkenbare producten in het restaurant, zoals Lekker Lupine in salades, falafel, spreads, etc.. de tweede stap is dat Local2Local er voor zorgt dat de medewerker via het bedrijf of organisatie ook lokaal boodschappen voor thuis kan doen, inclusief Lekker Lupine. Rabobank is facilitator van de samenwerking, Compass verzorgt het eten, Local2Local regelt de logistiek en brengt het verhaal over wat Lekker Lupine bouwt. Met die schakels bouwen we een robuuste korte keten, waarmee we de boeren, die deze prachtige producten verbouwen helpen aan een goede prijs en lange termijn perspectief voor de landbouw als geheel.”

Gea Bakker-Smit, sectormanager Akkerbouw bij Rabobank: “De marktvraag is cruciaal. Het geeft akkerbouwers de mogelijkheid om deze teelt op te nemen in hun bouwplan. Bovendien laten we met de lupineboon op het menu van ons bedrijfsrestaurant zien dat de eiwittransitie belangrijk is. Rabobank wil bijdragen aan duurzamere landbouw en voedselconsumptie, een meer plantaardig menu in ons bedrijfsrestaurant past daarbij. En natuurlijk zijn we trots dat het initiatief Lekker Lupine in 2020 tijdens Rabo Food Forward is ontstaan. Nog trotser zijn we dat ze nu echt voet aan de grond krijgen; ze weten meer telers te binden en kunnen op steeds meer belangstelling rekenen als het gaat om afzet en educatie. We willen de kennis en ervaring die we nu opdoen met de keten van de lupineboon, ook inzetten voor andere ketens.”

Robert Beks – Compass Group (rechts)

Robert Beks, Account & Hospitality manager bij Compass Group: “Het plantaardig, voedzaam en duurzaam assortiment heeft een groot aandeel in de restaurants van Compass Group. De in Nederland door Lekker Lupine geteelde, eiwitrijke lupineboon past perfect als ingrediënt in dit assortiment. Onze chefs ontdekten dat de boon een goede toevoeging is op het reguliere aanbod van de saladebar. ‘De boon zorgt echt voor een bite’ en is rijk aan eiwitten en vezels. Daarnaast is de boon goed te verwerken tot een spread voor op broodjes en wraps. Ook ontdekten ze dat het vocht prima te verwerken is tot een lekkere vegan mayonaise. Geen voedselverspilling dus en weer een plantaardig alternatief erbij”. Onze gasten van het restaurant Rabobank de Croeselaan, High Tech Campus Eindhoven en Deloitte the Edge kunnen kennismaken met onze gerechten van de lokale lupineboon.”

Je kunt van lupinebonen ook mayonaise, smeerkaas, kruidenkaas, borrelnoten, falafel, cheese crumble en nog veel meer waanzinnig lekkers maken.

Interesse om lupine op de menukaart te zetten? Bestellen kan in de provincies Utrecht, Gelderland, Flevoland, Zuid-Holland en Noord-Holland via Local2Local.