Lancering EU4Advice Living Lab Nederlandse korte ketens een groot succes
Op maandag 9 oktober vond de lancering plaats van het Nederlandse EU4Advice Living Lab voor korte ketens in The Natural Pavilion in Almere.
ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme opende het Living Lab en benadrukte de belangrijke rol die regionale voedselketens in het verleden vervuld hebben en dat nu weer kunnen en moeten doen. De deelnemers gingen vervolgens in vier breakout-sessies dieper in op de belangrijkste kansen en knelpunten die opgehaald waren in de inspiratiesessie van 20 juni jl, rondom vier specifieke vraagstukken:
- Landbouw voor de consument: Hoe breng je de behoeften van de consument over naar de boerderijen?
- Blended Finance: Hoe financieren we de ontwikkeling van de korte keten?
- Marktcreatie: Hoe kunnen we markten bundelen?
- Samenwerking tussen korte ketens: Hoe zie jij dit voor je?
Dit Living Lab loopt 4 jaar en is ontwikkeld om ondernemers, experts, bestuurders en andere belanghebbenden toegang te bieden tot kennis, instrumenten, ervaringen en concrete projecten om te bouwen aan een robuust, regionaal en regeneratief voedselsysteem en daarmee richting te geven aan toekomstig Europees beleid voor korte voedselketens.
Het Nederlandse EU4Advice Living Lab (2023-2026) is een samenwerking van Wageningen Universiteit, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Provincie Flevoland en Amped en wordt ondersteund door het EU Horizon 2020-project COREnet. Het Living Lab werkt actief samen met verschillende ontwikkelprogramma’s en organisaties, waaronder COREnet, VU Amsterdam Athena Institute, FoodCLIC en Korte Keten Collectief Nederland.
Graag bedanken wij Stephanie Jongma en Lucie Jeandrain voor de organisatie van de bijeenkomst, Evi voor de heldere moderatie, de breakout-leiders Alexander Laarman, Ellen Tijkotte, Margriet Goris en Mark Frederiks, en natuurlijk alle deelnemers voor deze geslaagde aftrap van het Nederlandse EU4Advice Living Lab!
Wil je op de hoogte blijven van dit project? Wordt dan lid van de Short Food Chain EU Community op LinkedIn.