“Laat voedsel uw medicijn zijn” – Hippocrates
De ‘Doctrine van Kenmerken’ is een diepgaand oud gezondheidssysteem, dat stelt dat elke vrucht en groente een bepaald patroon heeft dat lijkt op een lichaamsorgaan of -systeem, en dat dit patroon fungeert als een signaal of teken voor de gezondheidsvoordelen van een bepaalde vrucht of groente. De helende en voedende eigenschappen van een vrucht of groente worden weerspiegeld in, en uiteindelijk onthuld door, de uiterlijke fysieke vorm, of ‘kenmerk’ van die vrucht of groente in relatie tot het menselijk lichaam. De moderne wetenschap bevestigt dat de ‘Doctrine van Kenmerken’ verbazingwekkend accuraat is.
De Doctrine van Kenmerken werd voor het eerst getheoretiseerd door een Zwitserse arts, alchemist en filosoof genaamd Paracelsus (1493-1541). Geleerden beschouwen hem als de vader van de moderne scheikunde. Paracelsus merkte op hoe de kwaliteiten van planten vaak worden weerspiegeld in hun uiterlijk. Hij stelde dus dat de innerlijke aard van planten kan worden ontdekt door hun uiterlijke vormen of ‘kenmerken’. Hij paste dit principe toe op zowel voedsel als medicijnen en merkte op dat “niet in de kwantiteit van voedsel, maar in de kwaliteit ervan de Geest van het Leven huist” – een overtuiging die bekend is bij hen die ervoor kiezen biologisch, volwaardig, vegetarisch voedsel te eten, terwijl zij ook terecht bezorgd zijn over voedsel dat de ‘levenskracht’ of geest mist. Dit omvat zulke ‘moderne’ uitvindingen als bewerkt voedsel zonder enige inherente gezondheidswaarde, of voedsel dat op geen enkele manier lijkt op iets in de natuur.
Hier zijn enkele voorbeelden van ‘Doctrine van Kenmerken’-voedsel:
Een van de belangrijkste delen van ons lichaam heeft een constante aanvoer van lycopeen nodig, en dat is wat de tomaat in overvloed heeft. Sla deze groente dus niet over!
Nierbonen genezen en helpen de nierfunctie in stand te houden, en ze lijken precies op menselijke nieren.
Een walnoot lijkt op een kleine brein, een linker- en rechterhersenhelft, bovenste hersenhelften en onderste hersenhelften. Zelfs de rimpels of plooien op de noot zijn net als de neo-cortex. We weten nu dat walnoten helpen bij de ontwikkeling van de hersenfunctie.
De doorsnede van een wortel lijkt op het menselijk oog. De pupil, iris en uitstralende lijnen lijken precies op het menselijk oog. En de wetenschap heeft aangetoond dat wortelen de bloedtoevoer naar de ogen sterk verbeteren en helpen bij de algemene functie van de ogen.
Selderij lijkt op botten. Selderij richt zich specifiek op botsterkte. Botten bestaan voor 23 procent uit natrium en deze voedingsmiddelen bestaan voor 23 procent uit natrium. Als je niet genoeg natrium in je voeding hebt, onttrekt het lichaam het aan de botten, waardoor ze zwak worden. Voedingsmiddelen zoals selderij vullen de behoefte van het lichaam aan botten aan.
Avocado’s zijn gericht op de gezondheid en functie van de baarmoeder en baarmoederhals van de vrouw – ze lijken net op deze organen. Avocado’s helpen vrouwen hun hormonen in balans te houden, ongewenst geboortegewicht kwijt te raken en baarmoederhalskanker te voorkomen. Het duurt precies negen maanden om een avocado van bloesem tot rijpe vrucht te laten groeien.
Vijgen zitten vol zaden en hangen in tweetallen als ze groeien. Vijgen verhogen de beweeglijkheid van mannelijk sperma en verhogen ook het aantal zaadcellen om mannelijke steriliteit tegen te gaan.
Snij een paddestoel doormidden en het lijkt op een menselijk oor. Paddenstoelen blijken het gehoor te verbeteren, omdat paddenstoelen een van de weinige voedingsmiddelen zijn die vitamine D bevatten. Deze specifieke vitamine is belangrijk voor gezonde botten, zelfs de kleine botjes in het oor die het geluid doorgeven aan de hersenen.
Onze longen bestaan uit vertakkingen van steeds kleinere luchtwegen die uitmonden in kleine trosjes weefsel, de alveoli. Deze structuren, die lijken op druiventrossen, zorgen ervoor dat zuurstof van de longen naar de bloedstroom kan stromen. Het is aangetoond dat een dieet met veel vers fruit, zoals druiven, het risico op longkanker en emfyseem vermindert. Druivenpitten bevatten ook een chemische stof, proanthocyanidine genaamd, die de ernst van door allergie veroorzaakte astma lijkt te verminderen.
Gember, dat vaak in supermarkten wordt verkocht, lijkt vaak op de maag. Het is dus interessant dat een van de grootste voordelen ervan het bevorderen van de spijsvertering is. De Chinezen gebruiken het al meer dan 2000 jaar om de maag te kalmeren en misselijkheid te genezen, en het is ook een populair middel tegen reisziekte.
Zoete aardappelen lijken op de alvleesklier en houden de glycemische index van diabetici in evenwicht.
Olijven helpen de gezondheid en de functie van de eierstokken.
En als afsluiting van deze post: een banaan voor een glimlach. Bananen bevatten serotonine, een chemische stof die de stemming regelt. Het helpt je met een tevreden gevoel!
Fascinerend om over na te denken, nietwaar? Je kunt deze voedingsmiddelen nu visueel associĆ«ren met bepaalde aspecten van je voedingsgezondheid, en ze misschien wat vaker in je dieet verwerken – en het is ook een geweldige manier om je boodschappenlijstje te onthouden: denk gewoon aan elk deel van je lichaam!