Innovatie Boetcamp 2021 op Texel
Local2Local werkt inmiddels ruim 3 jaar samen met Texelse boeren aan de totstandkoming van regeneratieve landbouw en de verkorting van de keten op en rondom het waddeneiland. Deze boeren hebben zich verenigd in Dapper. Texel en deze samenwerking werpt steeds meer spreekwoordelijke vruchten af.
Een van de dragers van de ambities wordt gevormd door de jonge mensen die wij verbinden aan de toekomst van het eiland. Talentvolle studenten, jonge en gedreven mensen die bij willen dragen aan de voedseltransitie, via onderzoeksopdrachten, stages en ook projectbanen die Local2Local Talents samen met Dapper. Texel, kennisinstellingen, studentencommunities en partners initieert en faciliteert.
Uit deze activiteiten vloeide de Regeneratiewerkplaats Texel voort, opgezet en geleid door Iris Nekeman. Een plek die de duurzaamheidsvraagstukken van Texelse ondernemers en boeren verbindt aan de frisse blik van deze aanstormende talenten.
Iris organiseerde in september 2021 samen met Lotte Tange van Zeewaarts de eerste Innovatie Boetcamp.
De workshops waren zo praktisch opgezet dat de studenten konden rekenen op een boost van hun sociale ondernemersskills.
Tijdens het weekend gingen de talenten, op basis van de geinventariseerde behoeften en vraagstukken, met de lokale ondernemers aan de slag met:
- het bedenken van creatieve agri-toerisme oplossingen;
- het vormgeven van een marketingplan voor natuurinclusieve haverdrank;
- een businesscase voor het realiseren van een regeneratieve schapenhouderij;
- mogelijkheden om lokale reststromen op het eiland in te zetten als bouwmateriaal en nog meer mogelijke vraagstukken!
Het hele weekend stond ook in het teken van persoonlijke leiderschapsontwikkeling, een ultieme combinatie van zelfontwikkeling en positieve impact maken!
Dag 1: meet the case study owners
De Boetcamp begon met een creatieve workshop waar iedereen een stukje Texel kon tekenen en zich ermee identificeerde.
- Biobased Building incl voedselvoorziening voor het meest duurzame verzorgingstehuis van Nederland op Texel: Omring Thuiszorg
- Business case voor een natuur-inclusieve haverdrank i.s.m. Dapper. Texel
- Bevorderen van agro-tourisme i.s.m. de Krim Texel
In de avond was een heerlijk diner verzorgd door het Wads Smaakhuus, ook een initiatief van de partners op Texel.
Een culinair warmoesstampotje van Texelse groenten met een lekkere (vegan) jus. En uiteraard werd er lekker Texels bier gedronken en gekletst over onze verschillende achtergronden en de toekomst van ons voedselsysteem.
Dag 2: inspiratietours
De deelnemers in de drie case study groepen zijn langs verschillende inspirerende plekken gegaan en Texelaars ontmoet die relevant waren voor de respectievelijke case study.
Dag 3: oplossingen formuleren voor case studies
Omring Thuiszorg was erg onder de indruk van onze oplossing voor een bio-based, voedselintegrale oplossing: een tuin waar ouderen en jongeren samen komen om te tuinieren en producten te maken uit de oogst (zoals groenten en jams).
Een ontroerend moment was toen de 3 stagiaires van De Krim advies gaven aan Vincent Lab, die de bollenboerderij van zijn ouders over gaat nemen. Ze lieten zien wat voor leuke activiteiten hij met toeristen zou kunnen realiseren. Het gaf hem hoop voor de toekomst en het gevoel dat hij er niet alleen voor stond.
De natuur-inclusieve, Texelse haverdrank is inmiddels ook echt gemaakt, door Berdet als stageopdracht. Zij onderzocht voor Dapper. hoe we haver kunnen verwerken tot een lekker product. Samen met Dapper.boer Jan-Willem Bakker en zijn gezin mochten we op hun prachtige schapenboerderij de Waddel de eerste probeersels van de echte Texelse haverdrank proeven. Dat was niet mis, echt superlekker! Wil je weten wat haver te maken heeft met kringlooplandbouw? Lees dan meer over Dapper’s granola!
De eerste editie van Innovatie Boetcamp was een groot succes, de ambities zijn alleen maar gegroeid, onze samenwerking met onderwijsinstellingen en studentencommunities ook, dus ook in 2022 gaan we er weer voor!