HvA-studenten werken samen voor lokaal en seizoensgebonden voedsel

Studenten van drie verschillende faculteiten van de Hogeschool van Amsterdam werken dit semester samen en doen onderzoek om het voedselaanbod op de campussen duurzamer en lokaler te maken. De faculteit Techniek is gestart met dit vernieuwend project rondom Sustainable Food Systems. Daarnaast werken studenten van Voeding & Diëtetiek en het lectoraat Ondernemerschap samen om een voedselnetwerk vorm te geven. Facility Services, verantwoordelijk voor het eten en drinken dat op de HvA wordt aangeboden, speelt ook een rol.

De techniekstudenten vertegenwoordigen het grootste deel van de meer dan 80 eerste-, tweede-, derde- en vierdejaars die dit semester projecten en onderzoek gaan uitvoeren rondom het thema food. Zo zijn de logistiekstudenten aan de slag met korte voedselketens en het verbeteren van de supply chains van Albert Heijn en Sligro. Studenten van Voeding & Diëtetiek en Toegepaste Psychologie richten zich op het vergroten van het bewustzijn over gezonde voeding in de HvA-kantines. Voor het eerst zijn studenten, docenten en ook onderzoekers uit drie faculteiten met elkaar verbonden en delen zij kennis en know-how met elkaar.

Bijna 70 procent vegetarisch
Meer dan 44 studenten werken aan twaalf opdrachten met als hoger doel: een nieuwe kijk op gezond en duurzaam voedsel voor de hele HvA. De HvA-restaurants hebben de afgelopen jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het aanbod is met de inmiddels tientallen lokale ondernemers op de campussen met een keur aan concepten uit de wereldkeukens heel divers geworden. Bijna 70 procent van wat studenten eten is vegetarisch. Intussen maakt Facility Services steeds meer gebruik van data om in te schatten wat de behoefte aan eten is, zodat ze beter kunnen inkopen en er minder voedselverspilling optreedt. En toch staan zij pas aan het begin van de transitie naar een voedselaanbod dat eerlijk, duurzaam, gezond en waar mogelijk zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden is. Dit is een grote uitdaging, zeker omdat het ook betaalbaar voor studenten en medewerkers moet blijven.

Community of Practice ‘Food in the City’
Het onderzoek vindt plaats in een Community of Practice (CoP): een omgeving waarin studenten, docenten, onderzoekers en externe partners samenwerken aan complexe vraagstukken. Het doel is om de inzet van studenten in meerjarige, gestapelde opdrachten optimaal te gebruiken en intussen de resultaten toe te passen in de praktijk.

In een parallel traject kunnen studenten buiten de opdracht om meer te weten te komen over het voedselsysteem in de Metropoolregio Amsterdam. Er worden hen workshops, excursies en presentaties van onder andere lokale boeren, experts uit de voedingswereld en food(service)bedrijven aangeboden. Daarnaast worden ze uitgedaagd om letterlijk mee te gaan werken, bijvoorbeeld met meewerkdagen op een boerderij of het organiseren van food-evenementen op de HvA. De droom van de Community of Practice is om zo een Young Food Community te vormen, die het bewustzijn over de noodzaak en oplossingen voor een nieuw voedselsysteem, binnen en buiten de HvA gaat meehelpen vergroten.

Local2Local inspireert
Local2Local organiseert binnen de Cop het midterm evenement dat in het teken staat van inspiratie; Shake The Hand that Feeds You! Tijdens dit evenement kunnen studenten en docenten in contact komen met de helden die hun eten maken. Vraag ze alles wat je wilt! Producenten presenteren hun vakmanschap, producten, hun passie en worstelingen. Dit alles uiteraard onder het genot van heerlijk, lokaal eten/drinken, muziek en speciale local food-acties.

Het midterm evenement is een van de manieren om studenten te inspireren en te activeren om ook buiten school aan de bak te gaan met de voedseltransitie. Ze kunnen zich aanmelden voor extracurriculaire excursies/workshops, voor zomerwerk bij de boer of zich verder ontwikkelen als voedselondernemer. Local2Local Talents kan hen hierbij begeleiden.

CoP
CoP’s hebben als doel om onderzoek en onderwijs van de Hogeschool van Amsterdam duurzaam met praktijkpartners te verbinden. Hierbij staat het leerproces van studenten door middel van praktijkonderzoek centraal. De CoP ‘Food in the City’ is gericht op het inzetten van studenten bij de ondersteuning van voornamelijk MKB-bedrijven in de voedselsector van de provincies Noord-Holland en Flevoland. Denk hierbij aan lokale boeren, horeca en cateringbedrijven, alsook logistiek dienstverleners en groothandels in de Foodsector.

Een CoP verbindt marktpartijen voor de langere termijn met onderwijs en onderzoek, zodat kennis gestapeld kan worden (dmv elkaar opvolgende studentenprojecten). Waar nodig wordt expertise vanuit verschillende onderzoeksgroepen ingezet om relevante kennis te delen en studenten extra begeleiding te geven. Voor de partners is de CoP een ‘one-stop-shop’: één aanspreekpunt dat de partner verbindt met de relevante opleidingen en onderzoeken, onder andere Voedingskunde, Logistiek, Psychologie, Business Modellen, Marketing en Data/ICT.