Een leerzame en creatieve dag op het SIGN Living Lab! 

Op 19 maart organiseerden Amped / Local2Local en Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) een dag die in het teken stond van de transitie van de glastuinbouw. Studenten van verschillende studies uit o.a. Utrecht, Rotterdam en Wageningen, variërend van Creative Business en Sustainable Governance tot Food Technology, lieten zich onderdompelen in de wereld van de glastuinbouw en het verwaarden van de reststromen die uit de glastuinbouw voortkomen.

Dat niet alleen; bij het Living Lab brainstormden ze in een carrousel van drie workshops ook over nieuwe toepassingen en de vermarkting daarvan. 
De dag begon bij tomatenteler Duijvestijn. Daar kregen we bij een bakje koffie een snelcursus in de wereld van de glastuinbouw en mochten we een kijkje nemen in de kas. Vervolgens gingen we op bezoek bij LG Flowers, een gerberateler. 

Bij beide bezoeken werden er veel interessante vragen gesteld en beantwoord; zo leerden we dat de tomaat op rockwool groeit; dat het milieu in de kas met behulp van A.I. heel nauwkeurig gecontroleerd kan worden, dat één gerberaplant voor wel 3 jaar aan bloemen levert en dat er in een kas minder pesticiden gebruikt dan in de akkerbouw. 


Over de reststromen leerden we bijvoorbeeld hoe er gestreefd wordt naar een systeem dat zo circulair mogelijk is. Een belangrijke reststroom van de bloementeelt zijn de stengels, één keer per 10 maanden gaan alle stengels van de tomatenplanten als reststroom de deur uit.

Na een heerlijke lunch in het zonnetje, kregen we uitleg van Arjan van Steekelenburg en Dewi Hartkamp van het SIGN Living Lab en Willem Kemmers van Greenport West Holland, en presenteerde oud-stagiair Beert Atsma van het Living Lab ons zijn mycelium-tegels gevoed door reststromen, met als doel om biodiversiteit te creëren op arme grond. 

Vervolgens startte het actieve deel: drie workshoprondes. In twee daarvan werd er gebrainstormd over de mogelijkheden voor het verwaarden van specifieke reststromen zoals plantenvezels en witlofwortels; niet alleen ‘wat kan je hiermee maken?’, maar ook ‘hoe vermarkt je deze?‘ Om ook echt hands-on bezig te zijn met het onderwerp, mochten we in de derde workshop met de schroefpers een plaatje drukken van gekozen vezels en die laten bedrukken met de lasersnijder volgens eigen design. 

Uit deze workshop ontstonden veel ideeën die in geuren en kleuren werden gepresenteerd: skateboards van vezels uit reststromen; bewustmaking van de gezonde eigenschappen van de witlofwortel, een ‘boekenkas’ waarvoor tomatenvezels in papier en kaften van boeken en tijdschriften omgezet worden. Maar ook IKEA-bouwpakketen en plantenpotten, een biologisch afbreekbare grafkist en nog veel meer! 

Het was een zeer leerzame, interactieve, gezellige en vruchtbare excursie! Met als kers op de taart dat een aantal van deze studenten gemotiveerd is om hun ideeën de komende maanden verder te ontwikkelen.

Daarom zijn wij op zoek naar een (glastuinbouw)ondernemer die als coach wil optreden om deze studenten te helpen hun ideeën succesvol te realiseren. Bent u geïnteresseerd om een bijdrage te leveren aan de toekomst van de tuinbouw en jong talent te ondersteunen? Neem dan contact op met Arjan van Steekelenburg. Uw steun kan een groot verschil maken voor de innovatie binnen onze sector.