De Groene Stelling – een nieuw perspectief voor boeren, het landschap en bewoners rond Haarlem, Purmerend en Amsterdam
Amped & Local2Local opereren al sinds 2016 vanuit het Waterliniefort bij ’t Hemeltje in Houten. De Hollandse Waterlinies bestaan uit de historische linies Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam werd in 1996 UNESCO Werelderfgoed. In juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie daaraan toegevoegd. Samen zijn ze nu UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Hiermee is wereldwijd erkend hoe de linies een uniek samenspel zijn van het landschap, het water en de forten. Werelderfgoed word je niet zomaar, daarvoor moet je uniek en onvervangbaar in de wereld zijn. En dat zijn de Hollandse Waterlinies.
Wij zijn sinds 2019 actief aan het samenwerken in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) voor de ambitieuze realisatie van een robuust, regionaal en regeneratief voedselsysteem in de MRA. Een van de uitgangspunten van deze samenwerking is dat we versterken wat er al is en toevoegen wat er mist. Het narratief van de Stelling van Amsterdam is van enorme waarde voor de transitie naar een duurzaam regionaal voedselsysteem in de regio Amsterdam, zowel voor de verbeelding en inspiratie als de praktische kansen en mogelijkheden. Dit komt tot uiting in het project De Groene Stelling, een fantastisch en breed gedragen initiatief van Jeroen van Herk, een van onze partners in de MRA.
Jeroen: “De Groene Stelling. Voor een mooier, biodiverser en toegankelijker landschap in de Metropoolregio Amsterdam. Met gezond voedsel en een verdienmodel voor boeren. Meer ruimte voor natuur en water. En een toegankelijk en interessanter landschap voor recreatie. Een maatschappelijke coalitie van 13 partijen gaat hier concreet mee aan de slag. En jij kan meedoen!”
Persbericht
Dertien partijen slaan de handen ineen om een mooier en groener landschap in de Metropoolregio Amsterdam te ontwikkelen: De Groene Stelling. Een gebied waar gezorgd wordt voor gezond voedsel uit een prachtig, biodivers en toegankelijk landschap, dichtbij de stad, met ruimte voor natuur, recreatie en klimaatadaptatie. In totaal beslaat dit gebied maar liefst 25.000 ha. Hiermee wordt boeren een toekomst geboden en bewoners een mooier en toegankelijker landschap. De partijen doen een oproep aan iedereen in het gebied – boeren, bewoners, bedrijven en overheden – om mee te gaan doen. Dit kan door bijvoorbeeld bij te dragen aan de aanplant van bomen, het inzaaien van kruidenrijk grasland of het kopen van lokale biologische yoghurt.
Brochure De Groene Stelling (pdf)
De oude Stelling als inspiratie
De oude Stelling van Amsterdam is een inspiratie voor de toekomstige Groene Stelling. “Vroeger is deze stelling gebouwd om de vijand buiten te houden en werd daarbinnen voedsel verbouwd, zodat de belegering kon worden overleefd. De nieuwe, Groene Stelling ligt binnen de oude Stelling en hier gaan we op basis van de oude ingrediënten het landschap van de toekomst ontwikkelen”, aldus Jeroen van Herk, één van de initiatiefnemers van het plan.
Voedsel voor de stad, ruimte voor natuur en water en een toegankelijker landschap
De Groene Stelling is een initiatief van 13 partijen* om een mooi en productief landschap rondom de steden Haarlem, Hoofddorp, Beverwijk, Purmerend, Amsterdam en anderen te ontwikkelen. De inzet is een sterker met de stad verbonden landschap waar 1. gezond voedsel voor de bewoners wordt geproduceerd; 2. meer ruimte is voor natuur en water en 3. meer ruimte aan recreatie en ontspanning wordt geboden. “Boeren zijn belangrijk voor de toekomst van dit gebied. Ze produceren niet alleen voedsel, ze beheren ook dit mooie historische landschap. Alleen samen kunnen we dit op een toekomstgerichte manier invullen”, aldus Dirk van der Beek, directeur van Boeren van Amstel.
Samenwerking van boeren, bewoners, maatschappelijke partijen en bedrijven
Het initiatief is een unieke samenwerking van bewoners, agrarische organisaties, maatschappelijke partijen en bedrijven. Deze partijen gaan de komende twee jaar aan de slag om zeven concrete actiepunten te realiseren, ieder vanuit zijn eigen kracht. Dit betreffen concrete acties om meer bomen aan te planten waar dat kan, meer kruidenrijk grasland in te zaaien en een nieuwe coöperatie op te zetten om natuurinclusieve producten beter af te zetten in de stad. Daarnaast wordt meer ruimte voor natuur en water gemaakt om de biodiversiteit te versterken en de regio klimaatadaptiever te maken. “Behalve met voedsel en natuur gaan we ook aan de slag met recreatie. We gaan nieuwe wandel- en fietsroutes realiseren en een interessante nieuwe SmaakRoute voor producten van het platteland ontwikkelen”, zegt Frits Brouwer van de ANWB.
De Groene Stelling is tevens een beweging van mensen en partijen die hier aan bij willen dragen. Het is dus een open uitnodiging aan andere bewoners, ondernemers, organisaties en overheden om mee te gaan doen.
Meer informatie
Voor meer informatie: www.degroenestelling.nl of info@degroenestelling.nl
Jeroen van Herk, mede-initiatiefnemer De Groene Stelling, 06 – 4301 1508
Dirk van der Beek, Boeren van Amstel, 06 – 5381 2830
Jonathan Weegink, ANWB, 06 – 1296 1464
* Namens
Wilder Land, de lekkerste producten die de natuur herstellen
Urgenda, samen sneller duurzaam
Trees for All, bomen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden
Boeren van Amstel, lokale en duurzame zuivel goed voor de natuur en boer
Agrarische Collectief Noord-Holland Zuid, agrarische coöperatie van 170 boeren in het zuiden van Noord-Holland,
Anna’s Hoeve, biologische melkveehouderij, yoghurt producent, Anna Haen
Fortwachter Penningsveer, fort Penningsveer
Local2Local, de beste streekproducten rechtstreeks van de boer
Natuurmonumenten, vereniging met ruim 900.000 leden/donateurs met ruim 100.000 ha natuur in beheer in Nederland
Staatsbosbeheer, beheert het groene erfgoed van Nederland met 270.000 ha natuur in beheer
Pakhuis de Zwijger, onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in en rond Amsterdam
Rabobank, coöperatieve bank met een missie voor een toekomstbestendige samenleving
ANWB, Vereniging De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond met 5 miljoen leden die zich inzet voor mobiliteit, vakantie, vrije tijd en een duurzame ontwikkeling van de samenleving
Ondersteund door
OAK consultants, adviesbureau met impact op natuur, water en parken
Strootman Landschapsarchitecten, ontwerpbureau voor landschappelijke en stedelijke opgaven
Mede mogelijk gemaakt door
Commonland, restoring landscapes to create a brighter future on planet earth
Metropoolregio Amsterdam, een bestuurlijk samenwerkingsverband van Provincie Noord-Holland, Flevoland, 32 gemeenten en Vervoerregio Amsterdam