• Hoe het werkt
  • Klant worden
    • Local2Local voor zakelijke klanten
    • Local2Local voor boeren
    • Local2Local voor collectieven
  • Onze regio’s
  • Over ons
    • Visie en missie
    • Organisatie
    • Partners
    • Utrecht Food Freedom
    • Taskforce Korte Keten
    • Smartchain
  • Bestellen
  • Nieuws
  • Talents
  • Let’s Get Local
  • Contact
Local2Local Local2Local
  • Hoe het werkt
  • Klant worden
    • Local2Local voor zakelijke klanten
    • Local2Local voor boeren
    • Local2Local voor collectieven
  • Onze regio’s
  • Over ons
    • Visie en missie
    • Organisatie
    • Partners
    • Utrecht Food Freedom
    • Taskforce Korte Keten
    • Smartchain
  • Bestellen
  • Nieuws
  • Talents
  • Let’s Get Local
  • Contact
Local2Local
Home / Gezondheid / Project Oat: haverteelt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Project Oat: haverteelt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Project Oat: haverteelt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Project Oat is een initiatief van Amped en Local2Local Projects, in samenwerking met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), bakkerij De Veldkeuken, Universiteit Utrecht en partners binnen de Utrecht Food Freedom-alliantie, om enerzijds een innovatief en beproefd voedselproduct te ontwikkelen op basis van haver uit de korte keten, anderzijds om op bestaande grond van de Nieuwe Hollandse Waterlinie-forten gewassen (haver, gerst) te telen die ooit hun roots hadden in Nederland, maar langzaam zijn verdwenen. De gewassen zijn goed voor de mens en voor de bodem. Binnen de samenwerking zal worden aangetoond wat de gewassen doen voor de bodemstructuur en de biodiversiteit. Er worden lokale, ambachtelijke producten van gemaakt en ze worden vergezeld van een culturele, ambachtelijke, gezonde en duurzame boodschap, lokaal vermarkt. 

Vroeger lagen rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) veel akkers met Haver. Dit graangewas werd daar voornamelijk verbouwd als bulkvoer voor de vele werkpaarden die gebruikt werden voor het transport van (militaire) materialen op en rond de forten. Tegenwoordig is in het fortengebied vrijwel geen teelt van Haver meer. Dat is jammer, want Haver heeft veel voordelen op het vlak van bodemverbetering, de lokale biodiversiteit, de gezondheid en de economie.

Daarom is een project opgestart om meer Haver te gaan verbouwen rond de forten. Van het geoogste graan worden bier, brood en taart gemaakt door lokale producenten. Dit haverveldje in de Botanische Tuinen Utrecht (die liggen op en rond Fort Hoofddijk, onderdeel van de NHW) vraagt aandacht voor dit project waarbij het landschap van de NHW wordt ingezet ter bevordering van een duurzame voedselcultuur in verstedelijkt gebied.

  • Voedselbank Utrecht & Local2Local
    Previous BerichtVoedselbank Utrecht & Local2Local
  • Next BerichtSave The Date ‘Webinar Diverzio’ – 7 juli 2021
    Voedselbank Utrecht & Local2Local

Local2local

Bestellen
Hoe het werkt
Klant worden
Onze regio’s
Over ons
Nieuws
Contact

Klant worden

Supermarkten
Zorginstellingen
Kennisinstellingen
Voor medewerkers
Horeca
Catering
Boodschappen op het werk
Particulieren

Contact

Local2Local BV
Fort bij ’t Hemeltje
Fortweg 9
3992 LX Houten
klantenservice@local2local.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© 2020 Local2local B.V. – Privacyverklaring – Algemene voorwaarden

Local2local_icon

 – Partners –

            EU4Advice

Copy

 

Reacties laden....