Archives, Artificial Intelligence and the Future of Food

Menging van traditie met innovatie voor een regionaal en cultureel geworteld voedselsysteem in en rond Utrecht

Universiteit Utrecht en Amped/Local2Local hebben hun samenwerking geïntensiveerd met de recente ondertekening van een Memorandum van Overeenstemming, een samenwerkings- verband om een gezonde en duurzame voedselomgeving in de regio Utrecht te realiseren. We bundelen onze krachten voor onderzoek & innovatie, onderwijs en publieke betrokkenheid. 

Ons eerste gezamenlijke onderzoeksproject is gericht op het ondersteunen van het ontstaan van een robuust en regionaal geworteld voedselsysteem in Utrecht. 

Samenvatting onderzoeksproject
Dit project mobiliseert historische teksten en data om te inspireren en te informeren over de transitie naar een duurzamer agri-food systeem. De relevantie van dergelijk onderzoek moet worden gezien in de context van een groeiende belangstelling voor meer regionaal gesitueerde voedselsystemen, circulaire landbouw, en minder input-intensieve landbouwmethoden. Kijken naar het verleden – toen voedselsystemen standaard meer regionaal en agro-ecologisch waren – kan inzichten opleveren om onze transities naar een duurzamer voedselsysteem te sturen. 

Dit zal gebeuren door de grenzen tussen innovatie en traditie te vervagen, en in deze ambigue ruimte onwaarschijnlijke ideeën en middelen aan het licht te brengen om de transitie te stimuleren; het zal traditionele kennis doen herleven, (her)waarderen en koesteren voor zover deze betrekking heeft op culinaire traditie, landbouwpraktijken en verhalen rond voedsel, land en burgerschap.

Op praktisch niveau hopen we onze kennis te verdiepen over de soorten gewassen die vroeger in de regio Utrecht groeiden, hoe ze werden verbouwd, hoe ze werden geconsumeerd, hoe de stad de lokale economieën en voedseldistributie logistiek organiseerde. 

Op een abstracter niveau zullen we verhalen en discoursen blootleggen die kunnen dienen om de culturele verandering teweeg te brengen die nodig is om stadsbewoners een band te laten smeden met hun landelijke omgeving en de mensen die daar wonen, en een respect voor voedsel en boeren te laten ontwikkelen.

In een eerste verkennende fase, gefinancierd door Future Food Utrecht, zullen we het potentieel voor nieuwe kenniscreatie onderzoeken als archiefteksten en data worden gemobiliseerd, met de bedoeling om niet alleen het verleden te begrijpen, maar daadwerkelijk de toekomst vorm te geven, om besluitvorming door verschillende actoren te informeren en inspireren, van boeren tot beleidsmakers en van onderzoekers tot consumenten. 

Local2Local als mede-eigenaar van de uitdaging
Local2Local werkt niet alleen rechtstreeks samen met boeren om hun producten op de markt te brengen, maar streeft er in bredere zin naar om obstakels in de overgang naar een duurzaam, regionaal geworteld voedselsysteem uit de weg te ruimen. Wij werken samen met bestaande initiatieven en belanghebbenden en ondersteunen deze met een breed netwerk van producenten en jarenlange ervaring in het creëren van vraaggestuurde en transparante toeleveringsketens.

Om systemische verandering te bewerkstelligen is het opbouwen van samenwerkingsverbanden noodzakelijk; de bereidheid tot samenwerking begint met praktisch samenwerken om oplossingen te vinden, het verder identificeren van synergieën door het verbinden van activiteiten van meerdere actoren en uiteindelijk het creëren van systemische oplossingen op basis van gedeelde waarden. 

Transdisciplinair team & holistische benadering
Dit onderzoeksproject brengt een transdisciplinair team samen uit de geesteswetenschappen (geschiedenis), met data science (AI), sociale wetenschappen (organisatie en bestuur studies) en natuurwetenschappen (planten, biologie en landbouw) evenals organisaties die buiten de academische wereld opereren zoals zaadbanken, boeren, activisten, en voedselproducenten om creatief en holistisch samen te denken over een regionaal voedselsysteem rond Utrecht, het vertalen van kennis uit het verleden door een veelheid van lenzen om zo de bestaande inzichten te maximaliseren die kunnen worden gemobiliseerd om plannen voor de transitie te sturen.


Danika Moore – Onderzoeker en projectmanager
Belangrijkste belangen: Erfgoedgewassen, traditionele kennis, plattelandskwesties 


Dr. Ozan Alakavuklar – Adviseur (UU)
Belangrijkste belangen: Narratief, Activisme, Tegenhegemonie 


Dr. Brian Dermody – Adviseur (UU)
Belangrijkste belangen: Verhalen, Duurzaamheidstransities, Voedsel 



Mark Frederiks – Adviseur (Local2Local, Amped)
Belangrijkste belangen: Narratief, Voedseltransitie, Samenwerking