Rode Kruis

25.000 gezinnen ontvangen 8 kilo voedsel tijdens corona vanuit Local2Local!

Bij de start van de coronacrisis in 2020 ontstond een directe maatschappelijke vraag van het Rode Kruis om te helpen bij de hoognodige voedselhulp aan kwetsbare mensen.

De hulporganisatie sloeg, via de Taskforce Korte Keten, de handen ineen met de boeren van Local2Local en Flevofood en hun logistieke partner Makro. In die periode was de export en afzet in de horeca weggevallen, maar met de Rapid Response Box van het Rode Kruis vonden verse producten hun weg naar mensen die moeite hadden om rond te komen.
No alt text provided for this image

Het mes sneed hierbij aan twee kanten. De telers kregen toch nog een reële prijs voor wat ze voor de pakketten leverden en mensen die door corona ineens onder het minimum doken, maar nog niet direct bij de voedselbank terecht konden, waren met zo’n pakket even uit de brand geholpen. De inhoud van de voedselpakketten was voldoende om 2 tot 3 warme maaltijden te maken voor twee personen. In 2020 leverden de boeren van Local2Local en Flevofood in totaal 390.000 kilo seizoensgroenten, fruit, eieren en brood voor de voedselpakketten.

Kwetsbaren
De pakketten zijn bedoeld voor mensen die extra kwetsbaar zijn door de coronacrisis, bijvoorbeeld door baanverlies en die niet in aanmerking komen voor andere hulp of de weg naar de hulp niet goed weten te vinden. Denk aan arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Het Rode Kruis wil met deze voedselpakketten een duurzame oplossing bieden voor mensen die tijdelijk tussen wal en schip vallen.

Een nieuwe keten
Voor de totstandkoming van het voedselpakket moest snel geschakeld worden door Local2Local, waarbij de bestaande samenwerking en ‘best practices’ gekoppeld werden voor de logistiek en distributie. De samenwerking aan de kant van de producenten is inmiddels niet meer hoofdzakelijk gemotiveerd door overschotten, maar door de maatschappelijke relevantie en economische impact die de korte keten kan hebben. De voedselpakketten van het Rode Kruis zijn een ‘nieuwe keten’ geworden. De crisis heeft de lokale productie en directe verkoop van versproducten een enorme impuls gegeven en in juni 2020 was in Nederland al een vervijfvoudiging gerealiseerd.

Voedselbanken, Boeren voor Buren
Local2local ondersteunt ook Voedselbanken in Nederland. Gedurende de coronacrisis namen verschillende voedselbanken in Nederland producten af via de netwerken van Local2Local. Inmiddels heeft Local2Local samen met de boeren een goede leverlijn opgezet voor de voedselbanken en andere zorgorganisaties en krijgen de samenwerkingen een steeds duurzamer karakter. Vereniging Flevofood is daarnaast ook een van de betrokken partners van Boeren voor Buren in Amsterdam.

Duurzame samenwerking
De afgelopen maanden is er in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, Boeren voor Buren, Local2Local, FoodLogica, Makro, Flevourbox, Hogeschool van Amsterdam en Vereniging Flevofood gewerkt aan de optimalisatie van de voedselketen voor de zorg. Deze doorontwikkeling maakt ook onderdeel uit van van het Europese onderzoeksproject ‘Cross-KIC Sustainable Cities Amsterdam – Flevoland’ van Climate-KIC, een innovatieve pilot in de korte keten die uitgevoerd werd in het laatste kwartaal van 2020.

Momenteel werken wij verder aan een structurele, duurzame samenwerking en oplossing voor kwetsbare groepen. De basis voor een lange termijnoplossing is gelegd. De aankomende weken vindt afstemming plaats met verschillende hulporganisaties en bestaande boerennetwerken.

Heb jij interesse om deel te nemen aan dit project? Zoek jij ook een oplossing voor duurzaam, lokaal eten, gericht op hulpverlening? Neem contact op met Local2Local!