#2 Duurzame landbouw
In dit tweede deel van de serie gaan we verder waar we gebleven waren in het verhaal over de transitie die we in voedselland willen doormaken. We weten nu dat gezonde voedselvoorziening begint met een gezonde bodem, die rijk is aan planten- en dierenleven, om water en voedingsstoffen op te kunnen slaan en onze gewassen te voeden. Vanaf de grond, gaan we de lucht in. Naast het feit dat er duurzame landbouwmethoden zijn die al jaren bestaan en worden geherintroduceerd, wordt in voedselland ook volop geïnnoveerd, geëxperimenteerd en regeneratief gecultiveerd. Tijd om dit eens onder de loep te nemen, en te kijken naar wat Korte Ketens daarmee te maken hebben.
Regeneratieve landbouw
Zonder gezonde, vruchtbare bodem geen ‘toekomstproof‘ gezonde voeding. In plaats van een manier van landbouw die biodiversiteit verlaagt, kijken we nu naar een manier die leven in de bodem stimuleert, CO2 afvangt en biodiversiteit in de hand werkt! Regeneratieve landbouw is een (biologische) manier van landbouw bedrijven die samen met de natuur werkt, in plaats van er tegen. Dit wordt gedaan door de grond zo min mogelijk te bewerken, gecontroleerde begrazing toe te passen, voor zoveel mogelijk bodembedekking te zorgen en door compostering te stimuleren. Op deze manier wordt een gebied teruggebracht naar zijn natuurlijke staat waarbij door de begroeiing, water en voedingsstoffen in de bodem worden vastgehouden die als vruchtbare bodem dienen, en tevens koolstof opslaan. Koolstofpositieve landbouw!
Kringlooplandbouw
Volgende in het rijtje is een term waar we sinds een tijdje niet meer omheen kunnen. Kringlooplandbouw. Om kringlooplandbouw uit te leggen nemen we de hele keten onder de loep. Op dit moment ziet de keten er over het algemeen lineair uit, met de grondstof; de input, aan de ene kant en het eindproduct: de output, aan de andere kant. Ook al ziet de keten er efficiënt uit, er wordt nog steeds te veel verspild (WUR, 2018). Door bijvoorbeeld ketens van akkerbouw en veeteelt aan elkaar te verbinden, worden de reststromen van de ene keten de grondstoffen voor de andere keten. Dit fenomeen staat ook wel bekend als kringlooplandbouw, en heeft de laatste paar jaren in populariteit gewonnen. Ook hierover is veel interessante info te vinden, waaronder dit educatieve filmpje van de Good Hub, waarbij Martin Scholten je alles uitlegt over kringlooplandbouw.
Voor meer info, check dit videoportret op MaatschapWij, hét inspiratieplatform voor een duurzamer en socialer Nederland, met Ricardo Cano Mateo, de initiatiefnemer van Bodemzicht. Hierin legt hij uit wat regeneratieve landbouw voor hem betekent en de potentie die een regeneratieve modelboerderij heeft voor de natuurlijke omgeving. Wat Bodemzicht met Local2Local gemeen lijkt te hebben, is dat de transitie naar een meer lokaal gevestigd voedselsysteem om inclusiviteit, en integraliteit draait. Die houden we in de gaten! Een tweede aanrader is de podcast Investing in Regenerative Agriculture. In deze podcast interviewt gastheer Koen van Seijen de pioniers op het gebied van regeneratieve landbouw. |
Biologische teelt
Tot slot mag natuurlijk in dit lijstje biologische teelt niet ontbreken. Biologische teelt kan worden gedefinieerd als een systeem van productie, die een natuurlijke balans in bodemgezondheid, gezondheid van ecosystemen en mensen nastreeft. Zo leunt de teelt op ecologische processen en biodiversiteit in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Kortom; de mogelijkheden zijn oneindig. Gelukkig maar! Zo creëren we een klimaat van innovatie, out-of-the-box oplossingen en bijpassende verdienmodellen die allemaal perspectief bieden voor de landbouw in Nederland. En dat verhaal vertellen we graag bij Local2Local. Zie ook de Local2Local-webshop voor de lijst aan producenten die allemaal op hun eigen innovatieve wijze de toekomst van onze aarde willen waarborgen.
William Pouw’s duurzame landbouwmethoden
Duurzame landbouw is de toekomst, en bij Local2Local werken we graag samen met boeren en telers die dat goed hebben begrepen. Een leuk voorbeeld hiervan is boer William Pouw, inmiddels welbekend bij Local2Local. William Pouw is een biologische fruitteler uit Schalkwijk, Utrecht (Krommerijnstreek). Met zijn biologische fruitteelt methoden stimuleert William biodiversiteit, houdt hij zijn aandeel afval laag, werkt hij mee aan een mooi landschap en scheelt hij het milieu 25 keer minder bestrijdingsmiddelen dan gangbare fruitteelt. Door geen onkruidverdelging te gebruiken, groeien er plantjes tussen zijn appel- en perenbomen. Deze planten die in eerste instantie als onkruid worden gezien, trekken insecten aan. Insecten kunnen een bijdrage leveren aan het tegengaan van plaagdieren, en bijen leveren een enorme bijdrage aan onze samenleving! Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen.
Daarnaast vind William het belangrijk dat zijn producten in de regio Utrecht verkocht worden. Om deze reden is hij een samenwerking met Local2Local aangegaan. Door het opzetten van kortere ketensamenwerking kan William directe afzet bij consumenten ontwikkelen, zonder overbodige schakels zoals tussenpersonen en transport. De lijn tussen producent en consument wordt op deze manier zo kort mogelijk gemaakt.
Wil jij ook meewerken aan kortere ketensamenwerking en duurzame, lokale teelt stimuleren? Dan heeft Local2Local nu een te gekke actie waar jij aan kunt meehelpen.
William Pouw biedt zijn ‘Utregs Supersap’ aan, een 100% biologisch reststroomproduct, en dit is i.s.m. Local2Local mogelijk gemaakt. Van de appels en peren die William plukt maakt hij gezond, fris en heerlijk sap in de smaken appel, peer en appel-peer, die je online kunt bestellen als je in provincie Utrecht, Gooi en Eemland, West Betuwe of Flevoland woont. Check supportyourlocals.local2local.nl voor jouw bulk-inkoop Utregs Supersap! Het sap is 100% natuurlijk en heeft een houdbaarheid van twee jaar, dus je kunt gewoon inslaan! Met de kortingscode SYL2020USS krijg je ook nog eens 10% korting op je bestelling, ongeacht hoe vaak je bestelt! Klik op de link en sla je slag!
Houd de website van Local2Local in de gaten voor meer info over duurzame teelt, korte ketensamenwerking en mooie items over meer producenten waar Local2Local mee samenwerkt!
Bronnen: WUR (2018). Kringlooplandbouw: een nieuw perspectief voor de Nederlandse landbouw.