16.800 biologische broccoli’s van Martin Topper gered in drie dagen. En nu?
Afgelopen vrijdag (25 nov), tijdens een bijeenkomst van de groep die bezig is met de uitrol van een regeneratief voedselsysteem in de Metropoolregio Amsterdam, vertelde akkerbouwer Martin Topper (Zonneheerdt) dat hij 14 pallets met biologische broccoli had staan die hij niet verkocht kreeg. De broccoli was de laatste oogst van Briobrass, met het oog op de vorst alvast geoogst, maar nog zonder afzet. De broccoli week ietwat af van gangbaar en was daardoor niet interessant voor supermarkten.
Martin: “Wie kan me helpen? Ze mogen tegen kostprijs weg om te voorkomen dat het wordt weggegooid.”
1 pallet heeft 60 kratten met 20 stuks per krat, dus Martin had het over een totaal van 16.800 broccolistronken. Een ronde voedselbanken was al gedaan, maar Martin had helemaal gelijk dat alleen weggeven niet realistisch is. De groep zegde natuurlijk toe te helpen. Op zondag werden dingen voorbereid en op maandagochtend kwam de actie snel op stoom.
Mark Frederiks plaatste een oproep op LinkedIn en aan de achterkant ging het ook als een vuurtje. Guido Meijer deelde de boodschap met facilitaire diensten en Cirfood;
“Voedselverspilling is zonde, maar liefst een derde van ons voedsel wordt verspild in de keten, waarvan het grootste deel door de consument. Ook in de landbouw zitten telers regelmatig met de handen in het haar. Zo benaderde Martin Topper zijn netwerk. Martin is voorzitter van Flevofood en teler. Samen met Local2Local probeert hij te voorkomen dat zijn overtollige broccoli moet worden vernietigd. Na de rondes langs voedselbanken en andere afzetkanalen met ‘gratis’ verse biologische broccoli zijn er nog 14 pallets over. Kunnen wij met elkaar op de campussen Broccoli aanbieden aan studenten? Elke pallet afzet is er één minder die weggegooid moet worden.”
Universiteit van Amsterdam (Roeterseiland) nam 3 pallets af, Stijn Markusse van Boerschappen handelde direct en nam ook 3 pallets af, en de Hogeschool van Amsterdam volgde ook met 3 pallets. Dit ging erg goed. Michel Penterman (Boeren van Amstel) gaf de promotie een boost en meer glans met een mooie broccoli-flyer 🙂 en Voedselbank Utrecht kocht de laatste pallets.
De studenten op de UvA-campus op Roeterseiland waren er vandaag heel blij mee!
Onze dank gaat uit naar iedereen die deze actie met goede energie en daadkracht mogelijk heeft gemaakt!
Martin’s acute probleem was opgelost in 3 dagen. Maar…zoals mensen die op LinkedIn reageerden al opmerkten, natuurlijk moet er een structurele oplossing komen. Dat klopt, daar werken wij samen al enkele jaren hard aan, door ketensamenwerking in de regio te organiseren die regeneratief is: ecologisch, economisch en maatschappelijk.